Foto


Wat is een brouwer zonder goed naslagwerk?

In de loop der jaren zijn er ontelbare boeken over bier verschenen.
Ik heb er een paar (voor mij) interessante uitgelicht.

Hier vind je een korte beschrijving van handige, behulpzame of gewoon leuke boeken die direct of indirect met het brouwen te maken hebben.


Verander Water in Bier


Als er 1 boek is die je als hobbybrouwer in de brouwerij moet hebben liggen, is het "Verander Water in Bier" van Adrie Otte.

Naast de uitleg van het volledige brouwproces, vaak begeleid door duidelijke foto's van andere hobbybrouwers, bevat dit boek overzichten van de verschillende moutsoorten, hoppen en gisten, een hoofdstuk met bewezen recepten, een hoofdstuk met aandacht voor smaakafwijkingen en nog veel meer.

Een beginnende hobbybrouwer kan al snel aan de slag door de duidelijke uitleg, terwijl het voor de ervaren brouwer een onmisbaar naslagwerk is.

YEAST, The Practical Guide to Beer Fermentation


Alles wat je ooit had willen weten over gist!

"Yeast" omschrijft het belang van gist en een juiste vergisting om tot een goed bier te komen. Met name gericht op de kleine en amateurbrouwer, wordt in dit boek ook uitgelegd hoe je een eigen gistlab kunt maken.

Ben je als brouwer na de korrelgisten klaar voor de volgende stap dan is dit boek een absolute aanrader.

IPA, Brewing Techniques, Recipes & the Evolution of India Pale Ale


Het boek "IPA" beschrijft de ontstaansgeschiedenis van het biertype India Pale Ale, welke terug gaat tot begin 18e eeuw en hoe deze de laatste jaren, met name door het gebruik van de moderne Amerikaanse hopsoorten, enorm in populariteit is toegenomen.

Verderop in het boek worden de verschillende IPA substijlen beschreven en staan er bijna 50 IPA recepten in van veel hedendaagse brouwerijen zoals Dogfish Head, Russian River en Pizza Port.

Een "must have" voor de echte liefhebber van dit populaire biertype!